Szkolne Przygody Gangu Mocniaków
Uczniowie klas I-III zrealizowali program edukacyjny Szkolne Przygody Gangu Mocniaków. Jego celem było przekazanie dzieciom wiedzy na temat roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcanie ich do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków. Służyły temu m.in. karty, na których uczniowie zaznaczali spożyte w domu posiłki zawierające owoce, warzywa, produkty ziarniste, białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego i wodę/ otrzymując w zamian naklejki Mocniaków/. Na zakończenie programu uczniowie przygotowali 2 plakaty przedstawiające talerz zdrowego żywienia, czyli 5 grup produktów potrzebnych do prawidłowego odżywiania oraz uczestniczyli 15 listopada w Dniu Kulinarnych Mocniaków. Głównym elementem tego wydarzenia było przygotowanie urozmaiconych i zbilansowanych posiłków. Oto lista pyszności wykonanych przez poszczególne klasyKlasa I a – guacamole, które podano jako sos do chipsów z tortilli kukurydzianej oraz pastę do grzanek z łososiem, pomidorem i cebulą.
Klasa I b- soki: marchwiowo-jabłkowo- bananowy; pietruszkowo-cytrynowy; jabłkowo- pomarańczowy. Do wszystkich dodano wodę i miód.
Klasa II a – zupa krem z dyni oraz owocowe szaszłyki.
Klasa II b – musli- naturalny jogurt połączony z: płatkami zbożowymi, owocami, bakaliami, orzechami, pestkami słonecznika, dyni i miodem.
Klasa III – roladki z tortilli nadziewane twarogiem ze szczypiorem, ogórkiem, rukolą, papryką oraz 3 dipy (jugurtowo-koperkowy, czosnkowy, miodowo-musztardowy) podane ze słupkami warzyw.
Przygotowane posiłki zostały zaprezentowane na wspólnym stole. Uczniowie przedstawili ich wartości odżywcze, a następnie wspólnie z zaproszonymi pracownikami szkoły zachwycali się ich smakami. Było pysznie i przede wszystkim bardzo, bardzo zdrowo.